Bodhi Linux Forums: Quick Fix: Audio on Alpha Image - Bodhi Linux Forums

Jump to content

Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • This topic is locked

Quick Fix: Audio on Alpha Image

#1 User is offline   Jeff 

  • Project Advisor
  • Group: Developer
  • Posts: 9713
  • Joined: 23-November 10
  • LocationBloomington, IL

Posted 17 December 2012 - 06:20 AM

I noted shortly after I finished uploading everything this evening that I neglected to unmute the needed channel to make noise come out of the speakers on the Chromebook by default (I also need to dig around to see where are the config files that alsamixer stores it's settings in).

Anyone - to make noise happen on your smartbook in terminal run:

sudo apt-get install alsa-utils
alsamixer


Then use your right arrow key to find the channels that include "DAC1" and when they are selected tap your "m" key to unmute them. Also fair warning I saw some threads about people blowing out the speakers on their chrome books when they crank it all the way up - so I wouldn't do that if I where you :)

~Jeff
0

#2 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 31 December 2012 - 04:42 AM

View PostJeff, on 17 December 2012 - 06:20 AM, said:

Then use your right arrow key to find the channels that include "DAC1" and when they are selected tap your "m" key to unmute them. Also fair warning I saw some threads about people blowing out the speakers on their chrome books when they crank it all the way up - so I wouldn't do that if I where you :)


Hi Jeff!

Could you please supply a little bit more detailed description? I failed in activating sound on my chromebook.

Thank You!!!
0

#3 User is offline   Jeff 

  • Project Advisor
  • Group: Developer
  • Posts: 9713
  • Joined: 23-November 10
  • LocationBloomington, IL

Posted 31 December 2012 - 04:49 AM

Install the package and run the command I list in the first post.

Then look for the channels with "DAC1" in their name (should be one for right/left side) and unmute them.

~Jeff
0

#4 User is offline   Jeff 

  • Project Advisor
  • Group: Developer
  • Posts: 9713
  • Joined: 23-November 10
  • LocationBloomington, IL

Posted 02 January 2013 - 07:03 AM

OK I found the exact commands you can run instead of hunting for random channels:

amixer sset "Right Speaker Mixer Right DAC1" unmute
amixer sset "Left Speaker Mixer Left DAC1" unmute


Should get your audio working.

~Jeff
0

#5 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 13 January 2013 - 01:33 PM

View PostJeff, on 02 January 2013 - 07:03 AM, said:

OK I found the exact commands you can run instead of hunting for random channels:

amixer sset "Right Speaker Mixer Right DAC1" unmute
amixer sset "Left Speaker Mixer Left DAC1" unmute


Should get your audio working.

~Jeff


A little bit weird, but the commands dont work for me.
Problem is, I have no idea how to get sound.

Greetz!
0

#6 User is offline   Jeff 

  • Project Advisor
  • Group: Developer
  • Posts: 9713
  • Joined: 23-November 10
  • LocationBloomington, IL

Posted 13 January 2013 - 04:14 PM

View Postand.rew, on 13 January 2013 - 01:33 PM, said:

A little bit weird, but the commands dont work for me.
Problem is, I have no idea how to get sound.

Greetz!


Did you install alsa-utils like I mentioned in the first post?

~Jeff
0

#7 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 14 March 2013 - 04:41 PM

View PostJeff, on 13 January 2013 - 04:14 PM, said:

Did you install alsa-utils like I mentioned in the first post?

~Jeff


Yes i did.
These aaset commands give the following output:

But i hear nothing...

armhf@bodhiarm:~$ amixer sset "Right Speaker Mixer Right DAC1" unmute
Simple mixer control 'Right Speaker Mixer Right DAC1',0
Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
Playback channels: Mono
Mono: Playback [on]
armhf@bodhiarm:~$ amixer sset "Left Speaker Mixer Left DAC1" unmute
Simple mixer control 'Left Speaker Mixer Left DAC1',0
Capabilities: pswitch pswitch-joined penum
Playback channels: Mono
Mono: Playback [on]


I also tried "alsactl store" but no luck ...
0

#8 User is offline   Jeff 

  • Project Advisor
  • Group: Developer
  • Posts: 9713
  • Joined: 23-November 10
  • LocationBloomington, IL

Posted 14 March 2013 - 05:18 PM

Wipe out your existing Bodhi file system and reinstall again - our latest image has audio working by default.

~Jeff
0

#9 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 14 March 2013 - 06:11 PM

View PostJeff, on 14 March 2013 - 05:18 PM, said:

Wipe out your existing Bodhi file system and reinstall again - our latest image has audio working by default.

~Jeff

Hello Jeff!

i went once again through Thema Installation process Hand IT installed Version 20130129

unfortunately now ifconfig Shows no wireless Service and i cant connect Tor wifi...

PLZ help
0

#10 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 14 March 2013 - 06:30 PM

lsmod Shows No loaded modules - could you use this Information to help me out
0

#11 User is offline   Jeff 

  • Project Advisor
  • Group: Developer
  • Posts: 9713
  • Joined: 23-November 10
  • LocationBloomington, IL

Posted 14 March 2013 - 06:30 PM

Some people have had issues with wireless on Bodhi if their Chromebook is using the beta channels for Chrome OS.

That image works fine on my Chromebook that comes stock from Google with no edits other than enabling developer mode.

~Jeff
0

#12 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 14 March 2013 - 06:32 PM

View PostJeff, on 14 March 2013 - 06:30 PM, said:

Some people have had issues with wireless on Bodhi if their Chromebook is using the beta channels for Chrome OS.

That image works fine on my Chromebook that comes stock from Google with no edits other than enabling developer mode.

~Jeff



i am on stock chromeOs version...
0

#13 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 14 March 2013 - 06:33 PM

whats the correct wifi kernelmodule so i could try to load it?
0

#14 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 14 March 2013 - 06:37 PM

hm... modprobe -list says
fatal: module list not found.

never seen this before...oO
0

#15 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 14 March 2013 - 06:42 PM

i am root

but i cant insmod a single module
i think this is the problem...
0

#16 User is offline   and.rew 

  • Member
  • Group: Members
  • Posts: 23
  • Joined: 30-December 12

Posted 14 March 2013 - 06:47 PM

Okay. Perhaps it was wrong to run the HFG6a - install skript a second time, because i had bodhi installed before?
but i didnt ask me for the partition size this time so i think this was okay?

to be sure, here is my actual partition scheme:

chronos@localhost ~ $ lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINT
loop0 7:0 0 1.4G 0 loop
└─encstateful (dm-1) 254:1 0 1.4G 0 dm /mnt/stateful_partition/encrypted
mmcblk0boot0 179:16 0 2M 1 disk
mmcblk0boot1 179:32 0 2M 1 disk
mmcblk0 179:0 0 14.7G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 4.5G 0 part /mnt/stateful_partition
├─mmcblk0p2 179:2 0 16M 0 part
├─mmcblk0p3 179:3 0 2G 0 part
│ └─vroot (dm-0) 254:0 0 1G 1 dm /
├─mmcblk0p4 179:4 0 16M 0 part
├─mmcblk0p5 179:5 0 2G 0 part
├─mmcblk0p6 179:6 0 16M 0 part
├─mmcblk0p7 179:7 0 6G 0 part
├─mmcblk0p8 179:8 0 16M 0 part /usr/share/oem
├─mmcblk0p9 179:9 0 512B 0 part
├─mmcblk0p10 179:10 0 512B 0 part
├─mmcblk0p11 179:11 0 8M 0 part
└─mmcblk0p12 179:12 0 16M 0 part
0

#17 User is offline   Jeff 

  • Project Advisor
  • Group: Developer
  • Posts: 9713
  • Joined: 23-November 10
  • LocationBloomington, IL

Posted 14 March 2013 - 07:21 PM

This thread is no longer applicable sense audio works OOTB now. You are also way off topic - if you are having an issue with getting something working on Bodhi with your chromebook please organize your thoughts in a new thread - I'm closing this one.

~Jeff
0

Share this topic:


Page 1 of 1
  • You cannot start a new topic
  • This topic is locked

1 User(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users